Sunday, November 27, 2011

.kembara hamba mencari cinta-Nya.

Bismillah.

‘Apa azam tahun baru awak ye?’

Antara kiriman SMS yang diterima oleh dirinya semalam dan hari ini. :)
Hanya mampu tersenyum kerana bagi dirinya setiap hari adalah ‘tahun baru’ yang mana azamnya perlu diperbaharui setiap waktu!
Alhamdulillah ‘ala kullihal.
Allah masih sayangkan dirinya. Masih mengizinkan dirinya untuk terus melangkah, menghela nafas di bumi-Nya yang cukup luas ini.
Sudahkah dirinya menjadi manusia yang benar-benar bersyukur di atas segala kenikmatan yang diberi?
Allahu Allah.~
Refleksi  iman dan hati.

Pagi tadi before nak selak-selak buku untuk study, sempat dengar talk by Pakcik Tawfique.
Subhanallah. Best jiddan! Tak percaya? Dengarlah. :’)
Very nice and great lecturer.

"What have you done today to love Allah?"


Bersyukurlah. Bersyukurlah.

Hakikatnya,
Manusia hanya mampu menghitung tahun yang telah ditinggalkannya.
Namun tak mampu untuk menghitung baki tahun yang masih ada.
Semoga baki yang masih ada menjadi lebih baik dari yang ditinggalkan. 
InshaAllah.
Ameen allahumma ameen.

1433 Hijrah. 
Bukan sekadar pada angka yang berubah dan bertambah. 
Namun sejauh mana telah dibawa pergi pada waktu yang telah berlalu.
Muhasabah diri,jom!



.heartcanvas53_vita.
1 Muharram 1433H

Wednesday, October 19, 2011

.mari bekerja!.

Bismillah.


Medan amal itu sesungguhnya jauh lebih payah dari medan bicara.

Bercakaplah berdas-das, namun andai amal adalah zero, fikir-fikirkanlah.
Dan kerana amanah yang tergalas dibahu itu adalah sangat besar!
Maka, runtunkanlah hati dan jiwamu untuk bekerja dan bertindak dengan lebih matang demi redha dari-Nya.

*Moga Allah ampunkan segala ketelanjuran diri kita di atas kelemahan kita sebagai seorang hamba.



.heartcanvas53.
02:18AM
21 Zulkaedah 1432H

Saturday, October 1, 2011

.purpose to live.

Bismillah.


Terasa berbeza bila dah masuk ‘new sem’.  Dah terasa matang berada di sini,inshaAllah.
Kalau dulu, bila orang tanya, ‘kenapa jauh sangat tukar.360° tuh.’
Saya akui. Tak mudah. Sangat sukar. Banyak sangat perkara baru yang saya kena belajar. Esp untuk subject accounting yang langsung sebelum ni nak katanya ‘tiada dalam kamus hidup’.uhu.  
Dan jawapan saya paling ringkas dan padat (selepas ditarbiyah,inshaAllah), ‘Allah sudah mentakdirkan diri saya di sini.Siapalah saya untuk menidakkan ketetapannya.’ Yang mengetahui hakikat disebaliknya, jazakumullah atas kata-kata perangsang dan semangat.
Qada’ dan qadar Allah tiada siapa yang dapat menghalangnya, bukan? Sebaik-baik perancangan manusia, hebat lagi perancangan Allah buat hamba-Nya. Subhanallah! Dan kerana itu juga saya teramat bersyukur,kerana itu antara pemula turning point saya dalam kehidupan. Mendidik dan melatih diri menjadi insan yang amat kuat dalam menghadapi ujian kehidupan. Belajar memaknai kehidupan ini bertuhankan Allah.

Islam gave me a purpose to live!

Bukan sekadar menjadi abid (mengabdikan diri kepada Allah,dengan beribadah kepada-Nya), namun menjadi khalifah, yakni memimpin diri dan juga yang berada disekitar dirimu.
Saat saya merasakan ketidakmampuan diri, hakikatnya Allah lebih mengetahui keadaan diri hamba-Nya.
Alhamdulillah ‘ala kulli hal. Sekurang-kurangnya kejayaan mendapat pointer yang amat baik untuk semester lepas, walau tidak secemerlang mana, telah membuka minda dan hati saya. Terasa amat bersyukur. Allah memujuk hati dan diri saya dengan ayat-ayat-Nya yang indah, yang nak katanya agak sukar menerima kenyataan pada mulanya. Sesungguhnya, kekuatan kita hanya daripada Allah!

Meletakkan kebergantungan hidup sepenuhnya kepada Allah, (dan masih belajar dan terus belajar) adalah perkara terindah yang saya belajar dalam kehidupan ini. Tarbiyyah daripada Allah dan kerana Allah, mendidik hati ini untuk berusaha menjadi hamba yang sebenar-benar hamba. Bagaimana saya mampu menidakkan perkara yang satu ini.

"…Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya.
(Ali Imran: 8)

3 minggu.
Re-charge kembali semangat study setelah bercuti ‘summer’ yang panjang; 4 bulan! Hee.
Dan my current study soundtrack, Irfan Makki’s new album. Nak katanya, semua best! (saya kata best sebab lirik yang menyentuh hati.)

Just nak share antara lirik yang best.

I’m So Sorry
If my time would end today would I be ready to go?
And leave all the things I’ve worked so hard for
And all my friends and everyone I’ve known?
Never did I ever stop for a moment to think
Of what’s staring at me
I’ve been breaking all the mirrors of reality

I’m so sorry, if only I had just one last chance
I’m so sorry, but now it’s too late to change the past, oh
I lived my life in the fast lane, I only lived for today
And never, never really thought about anyone else
It was all about me, myself and I
Never did I ever stop for a moment to think
Of what’s staring at me
I’ve been breaking all the mirrors of reality, oh

And now, now that it’s over
I wonder if anyone will remember me
If I had the chance to turn back the hands of time
There are so many things that I would change
I’d live my life, every single breath… for You

I’m so sorry, so sorry
Please forgive me


Okay, assignments sudah tersusun minta disiapkan.
Selamat bermujahadah, hati dan diri!

Allah akan uji hamba-hambaNya, selayaknya. please have faith,mydearself.

.heartcanvas53.
3 Zulkaedah 1432H

Thursday, September 29, 2011

.sabar yang indah.

Bismillah.

Lama tak menulis.sebulan.mencari mood.(mungkin?)
Ketuk jari tangan. Sebab terasa idea menulis seolah-olah ‘lumpuh’.uh.
Dan.
Sudah 3 minggu di sini, semester baru sudah bermula. keadaan class masih tidak stabil. Jadual sentiasa di’updates’ yang baru. Terkejar-kejar ke sana ke mari. Namun, assignments sudah mula tersenyum-senyum untuk disiapkan.
Dan sesungguhnya, terasa tahap kesabaran dan keimanan dihati benar-benar teruji tatkala berlaku beberapa kejadian tak diingini di rumah baru.Allahu Allah. mengucap panjang rasanya. Menyedari betapa lemahnya diri kerana ujian itu hanyalah sekecil cuma.
Namun, masih berusaha tersenyum dan mengucapkan syukur tatkala bangun dinihari. Allah masih memanjangkan usia untuk bangkit dan mengabdikan diri kepada-Nya dan keadaan di sekeliling masih dalam lindungan-Nya walau terkadang terasa betapa tidak lenanya diri saat mata menutup kelopaknya kerana memfokuskan akan keadaan rumah yang insecure. Tidak putus-putus berdoa memohon pada-Nya agar keselamatan seisi ahli rumah sentiasa dalam lindungan-Nya dan semoga kejadian sebelum itu tidak berulang kembali.ameen.

Allah akan menguji orang mukmin sehingga dia bjalan d atas muka bumi tanpa secalit dosa,sumtimes this is exaggerating but I know and always want to believe nobodys concern more than Him
*jzkk eru! :’)

Hakikatnya. Ada perkara yang lebih besar sedang bermain-main di dalam fikiran dan hatinya.
Itu yang lebih merungsingkan bagi dirinya.
Oh Allah, I’m waiting for the call…
Namun,saat rasa dihati dijawab oleh Allah melalui bicara-bicara para muwajiih seminggu yang lalu, dia cuba mengukir senyuman terindah di dalam hatinya. Hadapi realiti kehidupan ini dengan redha.
Walau terkadang dia terasa seolah-olah hilang rasa PERCAYA itu! Astaghfirullah.
Kerana CINTA itu takkan hadir sebelum PERCAYA.
Percayalah duhai hati!

'Don't follow your heart, follow the way of Allah, so that Allah may purify your heart'
           
Dan sehingga saat ini, dia mengharapkan akan dikurniakan terus menerus rasa fasobrun jameel itu.
Bertabahlah dan yakin bahawa perancangan Allah itu yang terbaik.
*Nanti boleh nikmati pelangi indah itu,bersama-sama mereka! :’)

Bersabarlah kerana Allah.



.heartcanvas53.
1 Zulkaedah 1432H

Tuesday, August 23, 2011

.selagi ada masa.

Bismillah.

Menjadilah hamba yang sentiasa bersyukur terutamanya tatkala Allah masih memanjangkan hayat kita hingga ke saat ini.
7hari yang terakhir.
Masa yang berbaki moga mampu dimanfaatkan dengan sebaiknya agar tidak menjadi orang yang rugi teramat sangat.

‘If any Muslim comes out of Ramadhan without gaining forgiveness and goodness, he is a real loser!’

Astaghfirullah. Naudzubillahi min zhalik.
Moga kita yang masih bernafas sehingga kini, akan terus memanfaatkan baki-baki terakhir Ramadhan yang semakin bergerak pergi meninggalkan kita.

رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّا إِنَّكَ أَنْتَ السَّمِيعُ العَلِيمُ
“..Ya Tuhan kami, terimalah amal dari kami.
Sungguh Engkaulah Yang Maha Mendengar, Maha Mengetahui.”
[2:127]


**Amat berharap dapat meluahkan tentang itu sebelum terlewat.
kerana mungkin ini adalah peluang terakhir yang tiada di lain kali.
dan kerana Allah jua.

Bersihkan hati-hati kami dari segala dosa ya Allah.



.heartcanvas53.
23 Ramadhan 1432H

Sunday, August 21, 2011

.doa buatmu.

Bismillah.

Ukhti sayang fillah, 
sanah helwah!
Mungkin tiada lakaran kata indah berbunga.
Namun pada-Nya ku meminta.
Moga usiamu yang sudah berlalu pergi, sehingga saat ini mahupun yang tersisa menanti sentiasa dalam redha Allah.
Pada setiap detik dan waktu, moga dirimu dalam jagaan-Nya senantiasa 
Jua mampu melangkah dalam perjalanan kehidupan ini dengan langkah yang kuat dan utuh
Moga dikabulkan jua oleh Allah akan setiap impian dan citamu yang melangit tinggi.

Dan moga ukhuwah sampai Syurga.inshaAllah.

Sayang amat, boleh? ;)



Selamat merebut piala TAQWA!
*moga mampu grad bersama-sama at University of Ramadhan with the 1st Class Honour!

.heartcanvas53.
21 Ramadhan 1432H

Saturday, August 20, 2011

.ketuk-ketuk.

Bismillah.

Realiti.
Dunia ini sungguh penuh cabaran.
Kadang-kadang seperti rasa ingin menangis tatkala terasa keseorangan di sini.
Without sisters, halaqah, usrah etc yang menyentuh hati dan ruhiy. Allahu Akbar.
Sungguh Allah sedang menguji tarbiyyah dzatiyyahku.
Dan kerana aku mampu! *ayat memujuk diri. [2:286]
Walau serasa ianya amat meletihkan dan memilukan hati tatkala melihat dan bersama manusia yang mencintai dunia melebihi Akhirat yang kekal abadi,
namun, aku harus meneruskan perjalanan ini.

Saat kau duduk bersama dengan manusia yang meyintai dunia,
Kau menjadi setitis air di lautan mereka.
Namun, saat kau duduk  bersama manusia yang menyintai akhirat,
Dunia hanyalah setitis air dari lautan itu!

Bermain dengan emosi sendiri adalah sesuatu yang amat memenatkan.
Kerana mungkin kita rasa terhutang budi pada kebaikan-kebaikan manusia dan seolah-olah kita terlupa kasih dan cinta Allah yang tiada bertepi.
Itu bukan alasan untuk kau membenarkan sesuatu yang salah dan melanggar syariat-Nya!
Astaghfirullah.

Dan saat ini, melewati hari-hari 10 terakhir Ramadhan ini adalah sesuatu yang amat memilukan.
Ya Ramadhan, i'm not ready for you to leave so soon..
Amat memerlukan tenaga super saiya! 
Bila ukhti M kata, ‘....eh baguslah awak ni.Productive muslimah sungguh.’ Rasa tersentap. Produktif kah aku? Igfhir dzunubi.
Kelesuan dan keletihan yang amat setiap hari terkadang terasa seperti alasan buat diri untuk tidak menjaga mutabaah amal dengan sebaiknya.
24 hrs – 14hrs = 10hrs (yang tinggal termasuklah ibadah,rest,sleep etc)

Kata-kata yang menyentap kalbu.
Saidina Umar Al-Khattab pernah merintih;
“Aku tidak tidur pada malam hari, bimbang urusanku dengan Allah tidak selesai. Aku juga tidak tidur pada siang hari takut urusanku dengan manusia tidak selesai.”

“Harishun ‘ala waqtihi”

Sesungguhnya mengurus masa adalah sama dengan mengurus nyawa kita!

Tak kisahlah walau yang berbaki masa untuk diri kau hanya ada 10 jam je. Tapi manfaatkanlah dengan sebaiknya.
Buatlah 2 kerja dalam satu masa. Macam saat kau sedang memasak sos spaghetti bolehlah berzikir,istighfar, selawat etc.
Only ONE minute pun, selagi kau mahu, berganda-ganda pahala yang kau dapat dengan izin-Nya.
Masa itu diukur pada KUALITI nya  bukan pada kuantiti.

Dan semoga aku tidak beralasan lagi!



.heartcanvas53.
20 Ramadhan 1432H

Sunday, July 24, 2011

.nafi-'an li ghairih.

Bismillah.

*Jadilah anda seorang yang memanfaatkan dirinya untuk orang lain.



Adikku,
Di saat kita hanya berfikir untuk hidup bagi diri sendiri
Terasalah oleh kita bahawa kehidupan ini begitu sempit dan pendek
Hanya bermula dengan kelahiran kita, dan berakhir dengan kematian
Berangkat dari pertama kali kita digelarkan di atas bumi, dan kemudian kembali ke bumi lagi.
.
Tetapi adikku,
Jika hidup kita untuk aqidah dan untuk orang lain
Maka terasalah hidup ini begitu luas dan panjang
Ia lahir bersama kemanusiaan, dan tidak akan mati
Walau setelah ruh terlepas dari jasad ini, walau berpisah dengan bumi.
.
Kita akan merasa bahagia dan puas!
Hakikat umur kita berlipat ganda jauh melebihi jumlah angkanya
Walaupun pada hitungan tahun, usia kita kecil sahaja
Itulah kebahagiaan hakiki
Bukan kebahagiaan fantasi.
.
Dalam kehidupan seperti itu
Tergambarlah keuntungan yang kita peroleh sejak awal kelahiran kita
Dari hari ke hari
Dari masa ke masa
Dan seluruh umur kita
Keuntungan itu terasa dalam perasaan kita, pada setiap langkah kita.
.
Terasa betul bahawa hidup ini
Bukan sekadar berapa lama nafas ini keluar masuk dari tubuh kita
Bukan sekadar berapa banyak jumlah angka umur kita
Tapi hidup ini diukur dan dinilai dari kepuasan rohani yang dapat kita rasakan!
.
Inilah kenyataan yang dinamakan Realiti.
Bukan seperti imaginasinya kaum yang materialistik itu
Dan inilah hakikat hidup di atas segala hakikat yang mereka perkatakan.
.
(petikan surat As-Syahid Syed Qutb dari dalam penjara, kepada adiknya, Hamidah Qutb)

Ps; semakin terhidu aroma Ramadhan yang mencengkam rasa. subhanallah! Allahumma balighna Ramadhan..

.heartcanvas53.
23 Sya’ban 1432H

Monday, July 18, 2011

.mencari.

Bismillah.


Apa khabar iman? :)

14 hari lagi.
Preparation,how?
Sudah bersedia untuk bertemu sang kekasih hati yang terpisah setahun lalu?
Subhanallah! ~351 hari yang sudah berlalu pergi.
Andai dihitung,adalah satu jangka masa yang sangat panjang.
Allahu Allah. Refleksi iman dan hati.

Selagi ada masa, saat ini, tika ini.
Bangkitlah duhai diri!
Jangan hanya termenung menopang dagu hatta menyesal akan kelemahan diri,
namun pergerakan masih terbiar kaku dan sepi.

Jom top up amal secara istiqomah. inshaAllah.
Takut-takut andai tak bergerak saat ini juga, akan terpancit dipertengahan jalan.
Lalu mengangkat tangan pada 10 yang terakhir kerana sudah tak berdaya.
Mahukah wahai diri?

Bak kata Khalifah Umar Al-Khattab yang pernah berpesan kepada anaknya :

“Jangan tergesa-gesa wahai anakku, sesungguhnya Allah mencela arak di dalam al-Quran dua kali, dan mengharamkannya di kali yang ketiga, dan aku bimbang kiranya aku membawa kebenaran ini kepada manusia secara sekaligus (drastik) , maka mereka meninggalkannya juga sekaligus, maka berlakulah fitnah.

Buat sekarang untuk capai segala target dan maintain!
Himmah dan hamasah perlu kuat dan yakinlah kamu mampu.

Wa fi anfusikum, a fala tubsirun ?
(pada diri kamu, tidakkah kamu melihat?)


.hajarulhamraa.
16 Sya’ban 1432H

Saturday, July 9, 2011

.lagu dihati.

Bismillah.

Pandangannya dilemparkan ke dada langit lazuardi 
yang baru menguning di ufuk timur 

Lalu hati bertanya pada iman
Apakah engkau masih belum bersedia? 
Kekeliruan apakah yang sedang bermaharajalela?

Hati 
kemana hilangnya ruhi?
Kosong, sunyi
Tiada balasan 
Dan terbiar sepi

wa lirobbika fasbir
dan kerana Tuhanmu, maka bersabarlah

Teruslah berlari duhai diri
Jangan biarkan langkahanmu terhenti
Dibelantara manusiawi
Demi syahadah yang engkau imani!





ps; mencari diri dalam samar yang tak pasti. AllahuAllah.

.hajarulhamraa.
6 Sya'ban 1432H/6:45pm

.sebentar cuma.

Bismillah.

Bermalam-malam mendongak ke langit mencari bintang
Entah bintang aurora kah?
Namun hati akan tetap dan terus tersenyum
Kerana hanya gerhana.
Bukan terbenamnya matahari.
Dan kerana Allah, maka bersabarlah.

'Jihad itu seperti tiada apa-apa lagi yang bisa dikorbankan'
*hatta jiwa, harta, rasa bahagia dan kesenangan.

“Dan berjihadlah kamu dijalan Allah dengan jihad yang sebenar-benarnya. Dia telah memilih kamu, dan Dia tidak menjadikan kesukaran untukmu dalam agama…”
[Al-Hadid 22:78]

Untukmu muslimah! :’)


Ps; memikirkan sesuatu yang menyesakkan jiwa adalah amat melelahkan.
Mari berfikir untuk ummat!

.hajarulhamraa.
6 Sya’ban 1432H