Tuesday, June 12, 2012

.emo bukan nemo.


Bismillah.

“tak rasa ke diorang selfish kot. At least diskus lah dulu.”
Diam membungkam diri.
Tarik nafas dalam-dalam.lepas.

Siapa kata tak terasa.
Cuma tak mahu membiarkan emosi lebih mempengaruhi.
Be professional!
*kata dah jadi orang yang telah ditarbiyyah.hewwh.

La taghdab bukan?
Hadis 16,Rasulullah remind kita untuk sabar.sabar dan terus sabar untuk beberapa kali.
*aih,kata dah hadam. -_-‘

“takyah lah emo-emo sangat. Kita okkay je.”
Menangis dalam hati. Memohon kekuatan dari Ilahi.
Dan belajar, terus belajar untuk menjadi sang penyabar. Fasabrun jameelah!
Awak, tak comel lah bila marah-marah ni. Lagi stress.

“ahsantum wa ahsantum li anfusikum”

That’s life.

And Allah already mention to us in Qur’an.

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat;
 dan sesungguhnya solat itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk."
(Al-Baqarah : 45)

*highlight – sabar tu perkara pokok.dan pastinya kena berserah diri pada Allah ta’ala dengan sepenuh hati.

Sungguhlah, salamatus sadr masih lagi terkadang terasa berat.
Kau masih tidak mengambil ibrah dari kisah Thaif,haa?
Ighfir dzunubi ya Ghafur.

*sambung study balik!

nota hati 1: Counting days toward Ramadhan kareem. :’) moga Allah sampaikan hingga saat itu. *pipi basah.

nota hati 2
nangis.hati,sila struggle!
.Kahfee.
22 Rejab 1433H




Monday, June 11, 2012

.randomly.


Bismillah.

I.
10:15 AM
Masuk kelas.
“Hajaaaar.”
Eh kenapa?hati pun tertanya-tanya.kelas tak start lagi?
“Hajar,kitorang semua tunggu hajar.then, baru suruh miss start mengajar.”
Apakah?
Haa.rasa terharu tak? :D even dekat group kelas di FB juga mereka sangat sweet.



Tapi ada perkara yang lebih besar yang sedang saya fikirkan.
Tarbiyyah.
Aiyyyark!rasa macam kena kungfu panda sebijik sebab sudah hampir 4bulan bersama mereka,namun fasa DF entah ke mana.Allahu Allah. T__T
Dan hakikatnya setiap daripada mereka punya logam yang haybat.
Teringat balik hadis logam yang entah berapa kali dihadam lumat oleh hati dan minda.

“Manusia seperti logam, terpilihnya mereka semasa jahiliyyah terpilih juga mereka semasa Islam, sekiranya mereka faham”

*Dah kena ada planning untuk next sem.

II.
Madam H : You all tak risau ke tinggal lagi seminggu nak final exam?
We          :  What? *gelak.kami rasa dah nak semput ni madam.kelas,assignments,tests dah jadi  
                 macam tauhu sumbat,bak kata Miss A.
Me          : Madam,hajar rasa rama-rama macam dah terbang laju-laju dalam perut.
Madam H : haa? Hajar,peribahasa baru ke? :D

Saya rasa saya suka sangat counting days sekarang.nak pergi berperang.
Rasa macam dah sesak nafas je.berdebar.tapi ada masa rasa cool.risau. -_-‘
“Hajar,jom dapat 4flat sama-sama sem ni.”

Lagi rasa nak pengsan sebab progress usaha belum sampai lagi 80% sedangkan exam tak sampai dua minggu pun lagi. Bukankah Allah menilai pada usaha kita? Allahu musta’an!
“C’mmon lah hajar.Fight!”

Tapi hati rasa terharu bila Madam M(lecturer sem lepas) message pagi tadi,
“…Hajar,dah ready nak exam? Do your very best,ok!”

Bergenang-genang air mata.Rasa tersenyum lebar dalam kelas.
Patutlah sebelum ni teringat mereka pernah berkata,”Ala,hajar kan student kesayangan madam.” *dan diri pun tergelak.sukar untuk ditafsirkan perasaan mereka.Allah.
Biarlah.

Untuk awak yang saya text,mengadu manja itu ini,jazakillahu khayr untuk kata-kata semangat.. :') <3

#Perlu dose extra rajin, tidak mudah putus asa atau mudah bermalas-malas.
Rabbuna yuqawwiy ya Allah.

III.
Dan semalam,berbulatan gembira bersama kakak-kakak dan adik-adik, saya rasa ditampar-tampar ketika tadabbur surah 22 ayat 31-46 itu. Nangis.

Muhasabah.

Aqidah tu macam pokok,tahu? Pendek kata,andai akar pokok itu baik,inshaAllah buah yang terhasil juga baik. :')

.Kahfee.
21 Rejab 1433H

Saturday, June 9, 2012

.rindu?.


Memandang ke langit gelap pekat tanpa bintang utara
Menarik nafas dalam-dalam dengan lafaz shukur Alhamdulillah

Walau kita terpisah jauh berbatu bata. *erk.
Aku tahu kita masih berpijak di bumi yang sama.
Beratapkan langit yang satu

Ya Allah,rindunya!
Serasanya ada air mata yang mencurah

Biarlah rindu kita bertaut dalam doa
Moga bertemu lagi di syurga andai bukan di dunia yang fana.