Monday, June 11, 2012

.randomly.


Bismillah.

I.
10:15 AM
Masuk kelas.
“Hajaaaar.”
Eh kenapa?hati pun tertanya-tanya.kelas tak start lagi?
“Hajar,kitorang semua tunggu hajar.then, baru suruh miss start mengajar.”
Apakah?
Haa.rasa terharu tak? :D even dekat group kelas di FB juga mereka sangat sweet.



Tapi ada perkara yang lebih besar yang sedang saya fikirkan.
Tarbiyyah.
Aiyyyark!rasa macam kena kungfu panda sebijik sebab sudah hampir 4bulan bersama mereka,namun fasa DF entah ke mana.Allahu Allah. T__T
Dan hakikatnya setiap daripada mereka punya logam yang haybat.
Teringat balik hadis logam yang entah berapa kali dihadam lumat oleh hati dan minda.

“Manusia seperti logam, terpilihnya mereka semasa jahiliyyah terpilih juga mereka semasa Islam, sekiranya mereka faham”

*Dah kena ada planning untuk next sem.

II.
Madam H : You all tak risau ke tinggal lagi seminggu nak final exam?
We          :  What? *gelak.kami rasa dah nak semput ni madam.kelas,assignments,tests dah jadi  
                 macam tauhu sumbat,bak kata Miss A.
Me          : Madam,hajar rasa rama-rama macam dah terbang laju-laju dalam perut.
Madam H : haa? Hajar,peribahasa baru ke? :D

Saya rasa saya suka sangat counting days sekarang.nak pergi berperang.
Rasa macam dah sesak nafas je.berdebar.tapi ada masa rasa cool.risau. -_-‘
“Hajar,jom dapat 4flat sama-sama sem ni.”

Lagi rasa nak pengsan sebab progress usaha belum sampai lagi 80% sedangkan exam tak sampai dua minggu pun lagi. Bukankah Allah menilai pada usaha kita? Allahu musta’an!
“C’mmon lah hajar.Fight!”

Tapi hati rasa terharu bila Madam M(lecturer sem lepas) message pagi tadi,
“…Hajar,dah ready nak exam? Do your very best,ok!”

Bergenang-genang air mata.Rasa tersenyum lebar dalam kelas.
Patutlah sebelum ni teringat mereka pernah berkata,”Ala,hajar kan student kesayangan madam.” *dan diri pun tergelak.sukar untuk ditafsirkan perasaan mereka.Allah.
Biarlah.

Untuk awak yang saya text,mengadu manja itu ini,jazakillahu khayr untuk kata-kata semangat.. :') <3

#Perlu dose extra rajin, tidak mudah putus asa atau mudah bermalas-malas.
Rabbuna yuqawwiy ya Allah.

III.
Dan semalam,berbulatan gembira bersama kakak-kakak dan adik-adik, saya rasa ditampar-tampar ketika tadabbur surah 22 ayat 31-46 itu. Nangis.

Muhasabah.

Aqidah tu macam pokok,tahu? Pendek kata,andai akar pokok itu baik,inshaAllah buah yang terhasil juga baik. :')

.Kahfee.
21 Rejab 1433H

3 heart (s):

cikgipauh said...

assalamualaikum wbt.

huhuhu. kakhaajar.

saya juga tertampar2, bagai dihentam disentap2 hati dengan ayat yang ditadabbur.

waktu yang sesuai saya kira.=)

Allah, show us the way uh?

May Allah rahmat.=)

hamraa' ツ. said...

waalaikumussalam wbt.

kaaan.terasa sangat sebab sebelum ni baca je,tapi tak berperasaan sangat.
tapinya,haritu rasa macam jantung gugur seketika.start ayat 31 pun dah rasa tak tertahan.ighfir dzunubana.

alhamdulillah 'ala kulli haal. :')
sukeee ayat cikgi pauh,
'mencapub dalam perbualan penghuni langit best jgk.' :')

*serasanya seperti kita sudah lama bertemu walau jasad baru sahaja bersua. ^^
moga Allah redha.

CP said...

heee.

teringat kata2 seorang akhawat.

"walaupun kita takpenah jumpa akhawat tuh, tapi kalau tiba2 buat janji untuk bertemu tanpa kita mklumkan kita pakai baju kaler ape, mesti kita boleh jumpa jugak dia.
sbb ada rasa lain pada hati bila tgk."

hati yang bertaut keranaNya, Dia akan jaga kan???? <3 ^_^