Saturday, November 20, 2010

.ama zilna.

بسم الله الرحمن الرحيم
Salam Alaykum~


Approaching God with our hearts
No fear nor grief for whom He guides
His rope is strong and will never waver
His provision is there for all who are in need

In every place, at every time
Above you is The Glorious Caretaking Lord
In every place, at every time
You have a Lord who loves you and will never forget you


Do we know our Lord?
Do we see our Lord’s blessings?
Do we know our Lord?
Do we thank Him… or have we forgotten..
that His servants… we are

In His Dominion we exist for as long as He wills
And we call upon His bounty through prayer
And seek His favors through hope
For He is our refuge when difficulty strengthens its hold

In every place, at every time
Above you is a Gloriouscare Taking Lord
In every place, at every time
You have a Lord who loves you and will never forget you


Do we know our Lord? 
Do we see our Lord’s blessings?
Do we know our Lord? 
Do we thank Him… or have we forgotten..
that His servants… we are

My heart is Allah’s
My soul is Allah’s
My wealth is Allah’s


~Benammi~

Friday, November 19, 2010

.Nota Jumaat.

بسم الله الرحمن الرحيم
Salam Alaykum~

Petikan Kitab Riyadus Saliheen

Dari Abu Hurairah r.a bahawasanya Rasulullah s.a.w bersabda, "Allah ta'ala berfirman: Tidak akan ada balasan bagi hamba-Ku yang mu'min di sisi -Ku, di waktu Aku mengambil-mematikan kekasihnya dari dunia, kemudian ia mengharapkan keredhaan Allah, melainkan orang itu akan mendapatkan syurga."
(Bukhari)

Dari Aisyah r.ha, bahawasanya ia bertanya kepada Rasulullah s.a.w perihal penyakit ta'un, lalu baginda memberitahunya bahawa, "Sesungguhnya ta'un itu adalah sebagai siksaan yang dikirimkan oleh Allah ta'ala kepada sesiapa sahaja yang dikehendaki-Nya, tetapi juga sebagai kerahmatan yang dijadikan Allah kepada kaum mu'minin. Maka tidak seorang pun hamba-Nya yang tertimpa oleh ta'un, kemudian menetap di negerinya sambil bersabar dan mengharapkan keredhaan Allah serta mengetahui pula bahawa ta'un itu tidak akan mengenainya kecuali kerana telah ditetapkan Allah untuknya, kecuali ia akan memperoleh seperti pahala orang yang mati syahid."
(Bukhari)

Dari Anas r.a bahawasanya Rasulullah s.a.w bersabda, "Allah ta'ala berfirman: Jikalau Aku memberi cubaan kpd hambaKu dgn melenyapkan kedua matanya (menjadi buta), kemudian ia bersabar, maka untuknya akan Ku beri ganti syurga kerana kehilangan keduanya yakni kedua matanya itu."
(Bukhari)

"Allah tidak membebani seseorg melainkan sesuai dengan kesanggupannya.."
[Al-Baqarah 2:286]
  

MashaAllah, baca petikan dari kitab Riyadus Saliheen ni membuatkan hati berbunga-bunga + air mata bergenang-genang.  :”)
Dan paling penting jangan sesekali biarkan diri mempersoalkan takdir yang Allah telah tentukan buat diri kita. Fahamilah makna SABAR yang sebenarnya. Muhasabah diri selalu, moga di situ bertemu dengan kekuatan yang dicari agar meresap ke seluruh denyut nadi.

Alhamdulillah, hari ni dah masuk 13 Zulhijjah 1431H.
Dan ini juga bermakna 1431H bakal melabuhkan tirainya tidak lama lagi.
*macam-macam perkara tengah fikir sekarang ni.hukk~moga Allah permudahkan segalanya.aameen.

Eid Mubarak,everyone!
Moga dapat diteladani wanita solehah di sebalik 2 rijal; Nabi Ibrahim a.s dan Nabi Ismail a.s dalam kisah pengorbanan yang kita hayati,iaitu Siti Hajar
Kumpulkan sepenuhnya ketabahan Hajar r.a dalam segenap ruang hatimu,wahai diri! :')

Jom, bersama-sama membaharui janji dengan Allah untuk terus istiqamah di jalan-Nya, melaksanakan titah perintah-Nya, mengembangkan agama-Nya dan mempertahankan serta mendaulatkan syariat-Nya.
inshaAllah.usaha2 untuk jadi orang yang HEBAT. :")
*ikhlaskan hati dan diri untuk semua orang!

Aku tinggalkan video ini dalam menghayati erti sebuah PENGORBANAN.

 

Pengorbanan adalah pengorbanan jiwa, harta, waktu, kehidupan, dan segala sesuatu yang dipunyai oleh seseorang untuk mencapai matlamat..TIDAK ADA PERJUANGAN DI DUNIA INI, KECUALI HARUS DISERTAI DENGAN PENGORBANAN. Demi fikrah kita, janganlah engkau mempersempit pengorbanan, karena sungguh ia memiliki balasan yang agung dan pahala yang indah..
(petikan Risalah ta'alim, Imam as-Syahid Hassan al-Banna)


Ps; menulis à bertindak! dan aku semakin belajar sesuatu dari kehidupan ini. tak layak berkata letih, penat etc.*dush 
dan aku makin rindu 'jalan' itu.so, sila baiki hati dan diri.

Sunday, November 14, 2010

.conteng.

بسم الله الرحمن الرحيم
Salam Alaykum~

Time hujan, sejuk-sejuk macam ni hati rasa syahdu.
Tiba-tiba, saya rasa macam nak beritahu dia yang saya selalu doakan dia. Pernah sampai satu ketika, air mata saya rasa meleleh bila teringat kat dia dalam doa saya. Subhanallah. Indahnya tautan ukhuwah kerana Allah ini. :”)
Tapi, much more better saya tak bagitahu dia, sebab inshaAllah doa lebih makbul. Rasa macam tengah senyum dan sengih mahu tergelak bila tulis post ni. Sebab, tulis ‘rahsia hati’ kat sini.*hehe. Anyway, takpe lah. Saya simpan doa saya ni sorang-sorang. Rahsia hati saya. Biarlah hanya Allah sahaja yang tahu. Cepat atau lambat,moga dikabulkan Allah swt doa saya buat dia. Aameen. :”)




Dan buat mereka yang dipilih menjadi tetamu Allah swt tahun ini, moga pulang dengan memiliki haji yang mabrur. Tonton rancangan ‘Lambaian Ka’abah’ dah buat air mata bergenang. Bilakah peluang akan tiba untuk diri sendiri? Untuk Allah izinkan jadi tetamu DIA suatu ketika nanti. Allahu Allah. 

“Aku datang, Ya Allah memenuhi panggilan-Mu, Aku datang Ya Allah, Aku datang.
Tidak ada sekutu bagi-Mu, aku datang. Sesungguhnya segala puji dan kesenangan hanyalah untuk-Mu dan kekuasaan-Mu.
Tiada sekutu bagi-Mu.” 

Melihat gambar Ka’bah terasa rindu untuk menjejakkan kaki di situ. :"/
Semoga Allah beri kelapangan dan kemampuan buat diri untuk sampai ke sana suatu ketika nanti.Ameen. 


Ps; Ada chance 2 hari lagi before ‘Eid Adha. Please, jom hidupkan bersama-sama 10 hari awal dalam Dzulhijjah ini kerana ia adalah hari-hari paling afdhal di dunia. Boleh baca SINI untuk extra info. Dan maybe kita takde peluang lagi nak berjumpa di tahun akan datang?

Saturday, November 13, 2010

.laut.

بسم الله الرحمن الرحيم
Salam Alaykum~

"Ia biarkan air dua laut (yang masin dan yang tawar) mengalir, sedang keduanya pula bertemu; Di antara keduanya ada penyekat yang memisahkannya, masing-masing tidak melampaui sempadannya; Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan? "
[Ar-Rahmaan:19-21]

mashaAllah,saya terlalu rindukan laut, bagaikan terngiang-ngiang bunyi ombak membelah pantai. Rasa nak hirup puas-puas udara kat  situ. kerana teramat sukakan pantai, sampai Kak A pernah cakap, “nanti adik buatlah rumah kat tepi pantai ye.” ;)

Ada sumber ketenangan di situ tatkala mentadabbur alam ciptaan Allah swt Yang Maha Esa ini. Subhanallah.
 

Friday, November 12, 2010

Manisnya takdir Allah

بسم الله الرحمن الرحيم
Salam Alaykk~

"Hatimu akan merasakan manisnya takdir Tuhan jika
kamu mencintai-Nya. Kamu akan mencintai-Nya jika kamu
mengenal-Nya. Semakin tinggi darjat pengenalanmu terhadap
Tuhan, semakin tinggi pula darjatmu dan semakin
terasa agung ketentuan-Nya bagimu. Dia sesungguhnya
lebih mencintaimu daripada dirimu sendiri.

Kerana itulah dikatakan, orang yang paling mencintai Allah
adalah orang yang paling mengenal-Nya. Al-'Uqayli berujar,
'Barangsiapa mengenal Tuhan, ia pasti mencintai-Nya; dan
barangsiapa mengetahui hakikat dunia, ia pasti menjauhinya.' "


[Imam Al-Hakim Al-Tirmidzi r.a.]



”Wahai manusia, kamu semua adalah FUQARA’ (orang yang selalu berharap) kepada Allah; dan Allah Dia-lah Yang Maha Kaya (tidak memerlukan sesuatu) lagi Maha Terpuji.”
(Al-Fathir, 15)

ps; dia sedang membina mampu dalam menerusi liku-liku kehidupannya.


Monday, November 8, 2010

sampai hujung nyawa

بسم الله الرحمن الرحيم
Salam Alaykk~

Alhamdulillah, today is a 1st of Dzul-Hijjah. (^^)
As Muslims, we should make use of the first 10 days of Dzul-Hijjah and maximize in doing good deeds.

So, saya nak kongsikan dengan kalian semua video ini. Semoga saya, kamu dan kamu diberi kekuatan yang sama dari sisi Allah dengan usaha yang kita lakukan. inshaAllah.


MashaAllah.
Meleleh air mata bila dengar talk by Brother Nouman Ali Khan ini.
Tersentuh dan amat tersentuh.
“his talks never failed to attract me.”
Suka dengar talk by him kerana sumbernya sentiasa datangnya dari al-Quran.
Dan mampu membuatkan al-Quran terasa dekat dengan hati dan diri.
Al-Quran itu kan, milik kita, sebahagian dari kita. cinta kita. biar kita semua tahu semuanya tentangnya.
Sesibuk mana pun hidupmu, cubalah berdamping dengan al-Quran seketika setiap hari.

Satu perkara,’jealous’ dengan mereka yang pandai dalam Bahasa Arab ni.hukk~
Rasa macam rugi pulak,dulu-dulu time sekolah bila form 4 after PMR dapat tawaran pergi sekolah asrama yang ada subjek Bahasa Arab Tinggi,TOLAK. Sampai Ustazah H yang mahu sangat diri masuk ke sana merajuk sebab  tak mahu ke sekolah itu. ‘Takut’ kononnya. Aish.
Fikir, cukuplah since form 1 until form 3 dah ambil Bahasa Arab Komunikasi. Sangat tak matang.
*okay,my dear self. dush.tak perlu nak fikir lagi dah.
ENOUGH. past is already past.

Surah Al-Isra', Ayat 23-25.
nanti, refer tafsir ya! :)

  


Diri yang share this post with others ni kena tambah usaha buat kebaikan sebanyaknya pada parent. 
Takut-takut kalau jadi ini [2 : 44] ataupun yang ini [61 : 2-3].
Astaghfirullah. Na'uzubillah.

Ya Allah, may I do what I advice to others.

Bila dengar talk ni, diri sedar
banyak lagi rasanya hak-hak mereka yang saya tak tunaikan, buat tak endah.isk.astaghfirullah.
Macam mana ni??
Punya angan-angan nak masuk Syurga.
Belum jadi anak yang baik ni!

Prophet s.a.w said,
"For any Muslim who has two Muslim parents and who goes to them every morning obeying their
 requests, Allah opens two doors to heaven. If he has one parent Allah opens one door to heaven for him. If he displeases either of them, Allah will not be pleased with him until that parent of his is pleased with him. Someone asked: Even when they are unjust to him? 
He answered: EVEN IF THEY ARE UNJUST."
[Bukhari]


MashaAllah. May Allah swt forgive our sins and make us better Muslim. Ameen,inshaAllah. :”)

That’s why anak yang soleh dan solehah senang-senang sahaja masuk Syurga dengan tiket keredhaan ibu dan ayah. Memang nampak susah. Tapi berusahalah duhai diri. Syurga tu bukannya free. Benda yang susah nak dapat, yang indah dan penuh kenikmatan itu pasti usahanya perlu berganda-ganda.
*Ingatlah kembali kisah Al-Qamah. Tidak pun kisah si Tanggang.



Ya Allah, please take care of my beloved parent and please keep them in Jannah.
Rabbi hamhuma kama rabbayani saghira.
:")


Hamraa’: I hope Allah s.aw makes these ten days a source of peace and blessings for me, you, our families, and the entire ummah. Ameen!


Sunday, November 7, 2010

untuk kamu.


بسم الله الرحمن الرحيم
Salam Alaykk~

Hembusan angin yang bertiup lembut ‘mengganguku’ lewat malam ini
Saat ku memandang ke dada langit yang gelap pekat,
pandanganku terpaut pada sebutir bintang berkelipan
yang jauhnya beribu batu untukku gapai
Dan sungguh,
Aku mengharapkan dikaulah bintang yang satu itu. :”)

Kerana aqidah ini yang menyatukan kita,
benar terasa ikatan hati-hati ini, meski dalam kejauhan jarak.
Saat ini dan selama-lamanya,
aku mau tetap mensyukuri ukhuwah yang dikurniakan Allah ini.

click

Biarkan kerinduan di lautan memori
Mengimbau kenangan indah yang mengetuk emosi
Masih segar di ingatan saat mesra berputik
Hatimu bawa sinaran cahaya inspirasi

Sahabat...
kau sesungguhnya
Temanku...
dikala suka dan lara

Tika ku buntu
diselubungi sendu
Kau tiupkan ketabahan kuntum
mengukir senyuman

Bagaikan embun
hilang diterbit fajar
Kau pergi jauh mengejar cita
Menggapai redha Yang Esa

Duhai sahabat dengarkanlah
Bicara hatiku ini
Meskipun jarak memisahkan
Namun tiada rentap kasih

Biarlah waktu menetukan
nilai ukhwah yang terjalin
Teruskanlah perjuangan hingga
Ke titisan darah terakhir

Dan aku masih di sini
terus mendaki
puncak tertinggi hidupku

Dan aku terus menanti
saat yang manis
akan berulang kembali

Sahabat...


I may not be your favourite COLOUR.
But hopefully you will need me somewhere to complete your picture!
:")


Sungguh,
Aku rindu dan sayang kamu fillah!
Moga kamu jadi sahibah saya di Syurga kelak.
Ameen.

Dan moga dirimu mampu merasakan yang catatan ini ku tujukan buat kamu!
Mungkin
hanya ini kesempatan yang kumiliki untuk ku luahkan buat kamu.
Siapa tahu? Hanya DIA yang MAHA ESA.


00:05
7/11/10
Hillpark, Malaysia


1 hari je lagi tinggal!


Ps; moga doaku dalam tiap lewat solat-solatku dimakbulkan oleh-Mu,ya Rabbul Izzati.ameen allahumma ameen.


Friday, November 5, 2010

Ruhul Jadeed! (^^)

بسم الله الرحمن الرحيم
Salam Alaykk~

Reminder for myself.

[Quoted]

"Jangan risau sangat apa yang orang lain kata.
Kalau kita nak berubah
Maka kita yang berubah
Kalau kita benar-benar nak berubah
Kita akan berubah tanpa menghiraukan apa yang orang lain kata
Dan kita perlu kuat
sebab
Apabila kita nak berubah, selalu orang permainkan kita,
tak percaya dengan kita
Tapi,
Kalau kita kuat, dan teruskan dengan perubahan, inshaAllah
Daripada suka mempermainkan kita,
mereka akan tukar jadi hormat
sebab mereka kagum dengan semangat dan istiqamah kita
Mereka hormat prinsip kita
Bila sudah sampai peringkat itu
InshaAllah lebih mudah
Teruskan semangat ruhul jadid~!"

Roh yang baru. Semangat yang baru. Itu yang amat diperlukan.

*
*
“Bagaimana mahu istiqamah?”

Sesungguhnya amalan yang paling dicintai Allah ialah yang berterusan walaupun sedikit.
[HR Bukhari dan Muslim]

*
Keinginan untuk istiqamah perlu didasari dengan memahami hakikat amalan yang paling Allah cinta;
iaitu pada amalan yang istiqamah meskipun ianya sedikit.

Sungguh,
Syurga itu untuk orang-orang yang sentiasa memperbaiki diri.

Istiqamah,harus dibina dengan dalaman yang kuat,bukannya dengan luaran.
Kerana hubungan horizontal yang luas perlu ditampung dengan hubungan vertikal yang teramat tinggi.
J

Ps; Zulhijjah semakin mendekat. Ramadhan semakin menjauh.