Monday, November 8, 2010

sampai hujung nyawa

بسم الله الرحمن الرحيم
Salam Alaykk~

Alhamdulillah, today is a 1st of Dzul-Hijjah. (^^)
As Muslims, we should make use of the first 10 days of Dzul-Hijjah and maximize in doing good deeds.

So, saya nak kongsikan dengan kalian semua video ini. Semoga saya, kamu dan kamu diberi kekuatan yang sama dari sisi Allah dengan usaha yang kita lakukan. inshaAllah.


MashaAllah.
Meleleh air mata bila dengar talk by Brother Nouman Ali Khan ini.
Tersentuh dan amat tersentuh.
“his talks never failed to attract me.”
Suka dengar talk by him kerana sumbernya sentiasa datangnya dari al-Quran.
Dan mampu membuatkan al-Quran terasa dekat dengan hati dan diri.
Al-Quran itu kan, milik kita, sebahagian dari kita. cinta kita. biar kita semua tahu semuanya tentangnya.
Sesibuk mana pun hidupmu, cubalah berdamping dengan al-Quran seketika setiap hari.

Satu perkara,’jealous’ dengan mereka yang pandai dalam Bahasa Arab ni.hukk~
Rasa macam rugi pulak,dulu-dulu time sekolah bila form 4 after PMR dapat tawaran pergi sekolah asrama yang ada subjek Bahasa Arab Tinggi,TOLAK. Sampai Ustazah H yang mahu sangat diri masuk ke sana merajuk sebab  tak mahu ke sekolah itu. ‘Takut’ kononnya. Aish.
Fikir, cukuplah since form 1 until form 3 dah ambil Bahasa Arab Komunikasi. Sangat tak matang.
*okay,my dear self. dush.tak perlu nak fikir lagi dah.
ENOUGH. past is already past.

Surah Al-Isra', Ayat 23-25.
nanti, refer tafsir ya! :)

  


Diri yang share this post with others ni kena tambah usaha buat kebaikan sebanyaknya pada parent. 
Takut-takut kalau jadi ini [2 : 44] ataupun yang ini [61 : 2-3].
Astaghfirullah. Na'uzubillah.

Ya Allah, may I do what I advice to others.

Bila dengar talk ni, diri sedar
banyak lagi rasanya hak-hak mereka yang saya tak tunaikan, buat tak endah.isk.astaghfirullah.
Macam mana ni??
Punya angan-angan nak masuk Syurga.
Belum jadi anak yang baik ni!

Prophet s.a.w said,
"For any Muslim who has two Muslim parents and who goes to them every morning obeying their
 requests, Allah opens two doors to heaven. If he has one parent Allah opens one door to heaven for him. If he displeases either of them, Allah will not be pleased with him until that parent of his is pleased with him. Someone asked: Even when they are unjust to him? 
He answered: EVEN IF THEY ARE UNJUST."
[Bukhari]


MashaAllah. May Allah swt forgive our sins and make us better Muslim. Ameen,inshaAllah. :”)

That’s why anak yang soleh dan solehah senang-senang sahaja masuk Syurga dengan tiket keredhaan ibu dan ayah. Memang nampak susah. Tapi berusahalah duhai diri. Syurga tu bukannya free. Benda yang susah nak dapat, yang indah dan penuh kenikmatan itu pasti usahanya perlu berganda-ganda.
*Ingatlah kembali kisah Al-Qamah. Tidak pun kisah si Tanggang.



Ya Allah, please take care of my beloved parent and please keep them in Jannah.
Rabbi hamhuma kama rabbayani saghira.
:")


Hamraa’: I hope Allah s.aw makes these ten days a source of peace and blessings for me, you, our families, and the entire ummah. Ameen!


1 heart (s):

Aliya said...

masyaAllah.
post akak ni buat air mata sy menitis. time kasih atas ingatan.