Friday, August 3, 2012

.kerana-Nya.

Bismillah.

I
Percayalah.
Allah akan beri selayaknya dengan apa yang kita usahakan bukan?
Semalaman termimpi-mimpi
Dan hari ini, terpampang keputusan yang telah dimiliki.



II
Ohhh—Alhamdulillah.
Hari ni, Sayyidul ayyam. :’)
Mari perbanyakkan doa. Tapi jangan banyak sangat mintak akan dunia, perbanyakkan lah mintak keampunan dari Allah, untuk akhirat sana. 



Jom, jom Al-Kahf!
Suka note Ustaz Hasrizal akan surah al-kahf ni. Baca sini.


III

Allahumma bariklana fi Ramadhan wa ballighna lailatul Qadr! :')


14 Ramadhan 1433H

Thursday, August 2, 2012

.separuh masa kedua.


Bismillah.

Aku kira hari ini hampir masuk hari ke-14 perjalanan mencari cinta.
Panjang.
Seandainya dibandingkan dengan perlawanan bola sepak, ini sudah dikira sebagai separuh masa kedua.
Tapi di manakah Ramadhan kita sekarang ini?
Sudah 1-0 atau masih 0-0? Astaghfirullah.
Piala taqwa semakin bersinar-sinar di hadapan mata atau sudah semakin hilang kemilaunya dikaburi oleh sang nafsu? Ighfir dzunubi, ya Ghafur. T__T
Level amal wajib, level amal sunat?
Tilawah, tadabbur, hafazan?

Moga Allah memberi kekuatan untuk kita terus berusaha bermujahadah agar saat keluar dari madrasah Ramadhan tahun ini adalah dengan perasaan yang membunga bahagia. :’)
Kerna belum pasti lagi tahun hadapan ada lagi peluang buat kita. Allah..

“Jibril datang kepadaku dan berkata, “Wahai Muhammad, siapa yang menjumpai bulan Ramadhan, namun setelah bulan itu habis dan dia tidak mendapat keampunan, maka jika mati dia masuk neraka. Semoga Allah menjauhkannya. Katakan: Ameen! Aku pun mengatakan: Ameen!
(HR Ibnu Khuzaimah & Ibnu Hibban dalam sahihnya)

Tiada masa untuk bertangguh-tangguh lagi.
Selagi ada masa, usaha.dan berusaha!
Jangan biarkan nafsu merajai diri.
Lagi-lagi kita tahu, makhluk yang satu itu sedang terikat ketat-ketat.
Jadi, tiada alasan buat diri.


Masih ingat lagi pesanan Ubai kepada Umar akan jalan taqwa?

“Wahai Umar, apakah kau pernah melalui jalan yang penuh dengan duri?”
Umar menjawab: “Pernah”
“Apa yang kau lakukan?” pintas Ubai.
“Aku sinsing kainku agar tidak tercarik dengan duri, dan aku jaga langkahanku agar tidak terpijak duri.”

“Itulah dia taqwa.”

Jom perbanyakkan membaca doa ini! 



Nota Hati 1: Jangan bazirkan Ramadhan kita! Motivasi teragung – Allah ta’ala. :’)

Reminder. 

13 Ramadhan 1433H

Tuesday, July 31, 2012

.mahabbah.


Bismillah.

In this life, we may wish it weren’t so – people come and go.
Walaupun hakikatnya itulah one part of our life.
Teringat, setelah sekian lama aku menyimpan segala yang tersirat di dalam hati ini, akhirnya aku ‘mengagahkan’ mulut bertanya kepada insan (antara) yang memberi kesan di dalam hidupku.
 “ Sis, nak tanya. Normal feeling ke- if rasa takut nak rapat dengan sesiapa since kita tahu, one day nanti dia akan jauh dari kita? atau mungkin kita akan berpisah dengan dia..”
Saat itu, bergenang-genang air mataku. Betapa sukarnya untuk mengungkap persoalan yang menghimpit dada. Maaf andai beremosi. Tapi,aku mungkin bukan seperti kamu yang membaca nota ini. Yang merasakan, ‘ala normal lah tu.’ People come and go.
Tapi, sesungguhnya aku adalah manusia yang takut akan kehilangan! Allah..

“Jaa. Inilah hidup namanya. Kalau kita takut, kita tak kan dapat merasai kemanisan ukhuwah tu. Kita takut nak to be close with any sisters or sesiapa saja yang mampu memberi kesan yang baik dalam hidup kita.that’s part our life.have to face it,ok.”
“I know,you’ve a soft heart. Just give your love to others. Especially those people that you love the most. Dan satu masa nanti, we may leave good people behind. What ever pun, kita kena hadapinya.”

Macam kata-kata Nicholas Sparks ini;
"People come and go— they’ll drift in and out of your life, almost like characters in your favorite book. When you finally close the cover, the characters have told their story and you start up again with another book, complete with new characters and adventures. Then you find yourself focusing on the new ones, not the ones from the past."

Ahh. Terhambur jua air mataku. Bagaimana aku mahu melakukannya?
Kerna bagi aku, someone that we have loved with all of our hearts one day can,
quite literally, vanish from our lives the next. Not necessarily from death.  
Terkadang aku beranggapan terasa sukarnya untuk menerima.
That’s sad. Tapi itulah hidup, duhai hati.

Namun, aku terpaut pada kata-kata Salim A.Fillah.
                            
                             Dalam dekapan ukhuwah, kita mengambil cinta dari langit.
Lalu menebarkannya di bumi. Sungguh di surga,
menara-menara cahaya menjulang untuk hati yang saling mencinta.

Subhanallah. Betapa indahnya!
Hidup ini untuk memberi.
Berilah seikhlas hatimu kerna Ilahi.
Sepenuh hati, sepenuh cinta.
Love is love and never goes away even if it changes faces.
Jangan dihitung pada kasih yang diberi.
Tapi yakinlah pada janji Ilahi walau kasihmu dibiar sepi.


Nota Hati 1: maaf andai ada hak ukhuwwah yang tak tertunai buat dirimu (yang merasakan mungkin kata-kata ini tertuju pada dirinya). Sungguh, rabitah hati ku baca sepenuh cinta menautkan rasa rindu yang membunga. T____T

Nota Hati 2: Video ini sangat osem! Allahumma solli ‘ala Muhammad. :’) <3


Nota Hati 3: Ramadhan berbaki 19 hari lagi. Moga Allah sampaikan kita hingga ke penghujungnya sambil kita penuhi dengan amal-amal yang istiqamah dan bermujahadah melawan nafsu yang menggiurkan itu!

.HB.
11 Ramadhan 1433H



Monday, July 30, 2012

.qadar.


Bismillah.

Siapa sangka itulah sujud Subuh terakhir Pakcik K.
Dan aku terdiam kaku membisu. Bisikan sang hati, innalillahi wainna ilaihi raji’un.
Sosok tubuh yang buat aku jadi mahu penjadi pelari pecut yang maintain!

Kullu nafsin za iqatul maut!
[Ali Imran: 185]

“Alhamdulillah dah dapat tadarrus 30 juzu’, khatam satu Quran seminggu ni.”

“wah cepatnya pakcik! Malu saya. Baru terkedek-kedek berapa juzu’”
Dia tersenyum.
“takpelah nak.sekurangnya kita usaha. Bukan nak lumba siapa habis cepat. Nanti satu apa pun ibrah dalam quran tak lekat dalam hati. Cuma,siapa tahu ini Ramadhan terakhir pakcik?mungkin pakcik tak sempat sampai ke penghujungnya.”

Ah. Pakcik itu seolah-olah telah merasakan ini Ramadhan terakhir buat dia.
Dipersembahkan sehabis baik.
Bila teringat, semakin basah pipi,tersedu.
Betapa ‘machonya’ pakcik K itu!

Entah seminit lepas kau update post ini di blog, giliran kau pula disapa Izrail.
Tapi adakah kau telah bersedia?

Dari fasa 1 sudah semakin hampir ke fasa 2.
Aku takut-takut andai di tengah larian, terpancit tak bangun-bangun.
Allah. Lindungi aku dari perasaan yang menghimpit dada ini.

Selagi ada masa, mari berusaha dengan lebih baik dan gigih lagi.
Mujahadah dengan sepenuh cinta, setulus pengabdian pada-Nya!
Dan moga-moga kita antara golongan yang disapa oleh Ramadhan.

“…Wahai orang yang ingin kebaikan lakukanlah!  
Wahai orang yang ingin keburukan kurangkanlah! Allah mempunyai orang-orang yang dibebaskan dari neraka, itu terjadi pada setiap malam"
[HR Tirmizi : 682]



.Hillpark.
10 Ramadhan 1433H

Saturday, July 28, 2012

.pemburu.

Bismillah.

Apa khabar iman?

Masa berlalu bagaikan sekelip mata sahaja. 
8 Ramadhan 1433H. Terkedu seketika.
Bagaimana mutabaah amalku sepanjang masa itu dan sehingga saat ini.
Superb kah? Allahu Allah.

I
Saya rasa pakcik tu sangat macho sebab dalam masa seminggu dah khatam satu Quran!
“Kau dah khatam berapa kali?” *dush

II
Alhamdulillah. Bangun pagi,rasa bersyukur kerana Allah masih panjangkan usia.
Nafas yang panjang masih lagi mampu terhela.
Tapi ada satu rasa bila mendapat berita ada satu nyawa telah terhenti nafasnya untuk bertemu Yang Esa.
“Kau tak risau ke andai ni Ramadhan terakhir kau?Mutabaah amal lompong sana sini.”

III
Imam dari Gaza, baru 20-an. Sudah hafal 30 juzuk. 
Dan mereka kata,di Palestine yang paling lemah ingatan pun sekurang-kurangnya hafal 10 juzuk.
“Dan kau berapa juzuk yang sudah kau hafal?Kata belajar tinggi ke puncak langit”
Hey.hey. nak dapat tarbiyyah yang muntij kena hafal Quran banyak!

So, manfaatkan lah baki-baki Ramadhan yang ada. Yang masih Allah izinkan untuk kita berada di dalamnya.
Lagi-lagi dapat menikmati Ramadhan time sem break. Tiada tanggungjawab sebagai student yang perlu diisi.

Allahumma, aku benar-benar mahu menjadi hamba yang lebih baik, yang Engkau cintai. T.T


 ameen. :')

.Hillpark.
8 Ramadhan 1433H