Saturday, October 1, 2011

.purpose to live.

Bismillah.


Terasa berbeza bila dah masuk ‘new sem’.  Dah terasa matang berada di sini,inshaAllah.
Kalau dulu, bila orang tanya, ‘kenapa jauh sangat tukar.360° tuh.’
Saya akui. Tak mudah. Sangat sukar. Banyak sangat perkara baru yang saya kena belajar. Esp untuk subject accounting yang langsung sebelum ni nak katanya ‘tiada dalam kamus hidup’.uhu.  
Dan jawapan saya paling ringkas dan padat (selepas ditarbiyah,inshaAllah), ‘Allah sudah mentakdirkan diri saya di sini.Siapalah saya untuk menidakkan ketetapannya.’ Yang mengetahui hakikat disebaliknya, jazakumullah atas kata-kata perangsang dan semangat.
Qada’ dan qadar Allah tiada siapa yang dapat menghalangnya, bukan? Sebaik-baik perancangan manusia, hebat lagi perancangan Allah buat hamba-Nya. Subhanallah! Dan kerana itu juga saya teramat bersyukur,kerana itu antara pemula turning point saya dalam kehidupan. Mendidik dan melatih diri menjadi insan yang amat kuat dalam menghadapi ujian kehidupan. Belajar memaknai kehidupan ini bertuhankan Allah.

Islam gave me a purpose to live!

Bukan sekadar menjadi abid (mengabdikan diri kepada Allah,dengan beribadah kepada-Nya), namun menjadi khalifah, yakni memimpin diri dan juga yang berada disekitar dirimu.
Saat saya merasakan ketidakmampuan diri, hakikatnya Allah lebih mengetahui keadaan diri hamba-Nya.
Alhamdulillah ‘ala kulli hal. Sekurang-kurangnya kejayaan mendapat pointer yang amat baik untuk semester lepas, walau tidak secemerlang mana, telah membuka minda dan hati saya. Terasa amat bersyukur. Allah memujuk hati dan diri saya dengan ayat-ayat-Nya yang indah, yang nak katanya agak sukar menerima kenyataan pada mulanya. Sesungguhnya, kekuatan kita hanya daripada Allah!

Meletakkan kebergantungan hidup sepenuhnya kepada Allah, (dan masih belajar dan terus belajar) adalah perkara terindah yang saya belajar dalam kehidupan ini. Tarbiyyah daripada Allah dan kerana Allah, mendidik hati ini untuk berusaha menjadi hamba yang sebenar-benar hamba. Bagaimana saya mampu menidakkan perkara yang satu ini.

"…Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya.
(Ali Imran: 8)

3 minggu.
Re-charge kembali semangat study setelah bercuti ‘summer’ yang panjang; 4 bulan! Hee.
Dan my current study soundtrack, Irfan Makki’s new album. Nak katanya, semua best! (saya kata best sebab lirik yang menyentuh hati.)

Just nak share antara lirik yang best.

I’m So Sorry
If my time would end today would I be ready to go?
And leave all the things I’ve worked so hard for
And all my friends and everyone I’ve known?
Never did I ever stop for a moment to think
Of what’s staring at me
I’ve been breaking all the mirrors of reality

I’m so sorry, if only I had just one last chance
I’m so sorry, but now it’s too late to change the past, oh
I lived my life in the fast lane, I only lived for today
And never, never really thought about anyone else
It was all about me, myself and I
Never did I ever stop for a moment to think
Of what’s staring at me
I’ve been breaking all the mirrors of reality, oh

And now, now that it’s over
I wonder if anyone will remember me
If I had the chance to turn back the hands of time
There are so many things that I would change
I’d live my life, every single breath… for You

I’m so sorry, so sorry
Please forgive me


Okay, assignments sudah tersusun minta disiapkan.
Selamat bermujahadah, hati dan diri!

Allah akan uji hamba-hambaNya, selayaknya. please have faith,mydearself.

.heartcanvas53.
3 Zulkaedah 1432H

2 heart (s):

Anonymous said...

kite pun suke lagu irfanmakki yang baru!
eherm,orang tu semakin matang.(bukan mmg dah terserlah kematangan ke?) hehe. ;)
awk pasti boleh!

.sh-hamraa' ツ. said...

mueehe. :D
sanggup ber'kedai-kedai' cari album irfan makki,tahu. :P
matanglah sangat! >.< haha.ada cakap muda,ada cakap matured.hihi.ikutlah.
inshaAllah,doakan kita buleh.

ps;awaaak sejak bila rajin drop by nieh.even tak state name pun dpt rasakn ni siapa.ngeh2x. :P