Friday, January 14, 2011

.percaya.

بسم الله الرحمن الرحيم
Salam Alaykum~

Jum’aah Mubarak everyone!
*jom,perbanyakkan selawat ke atas nabi Muhammad s.a.w . :)

And it’s already my 2nd week di sini.
Betapa sedang mencuba untuk struggle ‘alone’ when for the certain subjects, all my classmates are boys and me the only girl inside that class. Allahu Allah.~
Moga Allah permudahkan jalan-jalan saya di sini dan dijauhi dari fitnah duniawi.
nau’dzubillahi min zalik.
Moga langkah makin kuat dan tak tersasar dari landasan-Nya.
Moga tidak wujud istilah ‘give up’ mahupun ‘breakdown’ saat langkah baru bermula atau sudah bermula.

Reminder from someone; each step in your life is a learning process. Jadinya, kena terima segala susah payah sebelum nikmat kejayaan itu mampu dicapai.
Even dalam hidup ini takde jalan shortcut untuk berjaya. Semua kena ada usaha. Macam motto sekolah rendah dulu yang simple dan mudah untuk difahami; ‘usaha tangga kejayaan.” ;)

Mengingatkan diri sendiri.
Once dah melangkah untuk menuntut ilmu, niatkan segalanya kerana Allah.
Ikhlas hati dan diri dalam nak mencari ilmu.
Kerana ilmu itu nur Allah dan juga hak mutlak Allah swt dan nur Allah ni never comes to hati yang ‘kotor’.
Ighfir dzunubi.

Quoted from someone;
"I dont know but trying to escape things which seem difficult for us isnt just the way the prophet did."

"The pencil didnt even break when we use it for studying. The screens of our laptop didnt even break down no matter how intense we look at it."

Post this thing sebab nak ingatkan diri sendiri yang bila terdetik dihati dan timbulnya perasaan, kenapalah rasa susah sangat nak faham, nak struggle ilmu2 yang dirasakan sangat baru buat diri.ditambah pula dengan tiadanya classmate perempuan; semuhrim untuk berdiskusi anything yang rasa susah untuk difahami..Allahu Allah.
tapinya, kena kuatkan hati dan yakin pada Allah yang Dia pasti sentiasa ada bersama walau dalam keadaan apa sekalipun.



May Allah give me strength to endure hardship with patience, and to emerge from all the trials and tribulations of this life, with the Iman renewed and my trust in Allah redoubled.
inshaAllah. :")

Dan malam tadi ada sesi curhat with adik roommate..tak sangka dia yang start untuk sharing rasa hati dia.mashaAllah.
“kak hajar, saya suka sangat tengok cara dan pakaian akak. Saya jugak teringin nak pakai macam tu, tapi rasa macam tak yakin.bla.bla.”
Adik,yakinlah. dan kuatkan hati untuk berubah. Lakukannya kerana Allah semata-mata. Dan moga Allah permudahkan langkahanmu,ya!kakak ini turut mendoakan yang terbaik buat kamu.

ps; have to re-schedule back my timetable yang rasa macam tak ikut sangat walau dah masuk minggu ke-2. Macam mana mahu punyai ciri-ciri muslim yang sempurna dan berjaya andai urusan kehidupan berjalan dengan tidak teratur dan diri tak pandai menjaga masa?astaghfirullah.allahumma yassir wala tu’assir.allahumma atmim bikhair!

3 heart (s):

iqbalsyarie said...

menulis untuk diri sendiri, tapi saya yang terkesan... dan quote itu memang benar

Izzati Hashim said...

Salam.

why you are the only girl in the class?
amek jurusan pe ni?

.HHS. said...

to iqbal: :)

to izzati: wasalam. hurm,we all 1 class tak ramai.so,ada yg dah buat shortcourse etc.jdnya bil students makin berkurang.*tp,alhmdulillah.dah ada another 3girls. ;)