Tuesday, July 31, 2012

.mahabbah.


Bismillah.

In this life, we may wish it weren’t so – people come and go.
Walaupun hakikatnya itulah one part of our life.
Teringat, setelah sekian lama aku menyimpan segala yang tersirat di dalam hati ini, akhirnya aku ‘mengagahkan’ mulut bertanya kepada insan (antara) yang memberi kesan di dalam hidupku.
 “ Sis, nak tanya. Normal feeling ke- if rasa takut nak rapat dengan sesiapa since kita tahu, one day nanti dia akan jauh dari kita? atau mungkin kita akan berpisah dengan dia..”
Saat itu, bergenang-genang air mataku. Betapa sukarnya untuk mengungkap persoalan yang menghimpit dada. Maaf andai beremosi. Tapi,aku mungkin bukan seperti kamu yang membaca nota ini. Yang merasakan, ‘ala normal lah tu.’ People come and go.
Tapi, sesungguhnya aku adalah manusia yang takut akan kehilangan! Allah..

“Jaa. Inilah hidup namanya. Kalau kita takut, kita tak kan dapat merasai kemanisan ukhuwah tu. Kita takut nak to be close with any sisters or sesiapa saja yang mampu memberi kesan yang baik dalam hidup kita.that’s part our life.have to face it,ok.”
“I know,you’ve a soft heart. Just give your love to others. Especially those people that you love the most. Dan satu masa nanti, we may leave good people behind. What ever pun, kita kena hadapinya.”

Macam kata-kata Nicholas Sparks ini;
"People come and go— they’ll drift in and out of your life, almost like characters in your favorite book. When you finally close the cover, the characters have told their story and you start up again with another book, complete with new characters and adventures. Then you find yourself focusing on the new ones, not the ones from the past."

Ahh. Terhambur jua air mataku. Bagaimana aku mahu melakukannya?
Kerna bagi aku, someone that we have loved with all of our hearts one day can,
quite literally, vanish from our lives the next. Not necessarily from death.  
Terkadang aku beranggapan terasa sukarnya untuk menerima.
That’s sad. Tapi itulah hidup, duhai hati.

Namun, aku terpaut pada kata-kata Salim A.Fillah.
                            
                             Dalam dekapan ukhuwah, kita mengambil cinta dari langit.
Lalu menebarkannya di bumi. Sungguh di surga,
menara-menara cahaya menjulang untuk hati yang saling mencinta.

Subhanallah. Betapa indahnya!
Hidup ini untuk memberi.
Berilah seikhlas hatimu kerna Ilahi.
Sepenuh hati, sepenuh cinta.
Love is love and never goes away even if it changes faces.
Jangan dihitung pada kasih yang diberi.
Tapi yakinlah pada janji Ilahi walau kasihmu dibiar sepi.


Nota Hati 1: maaf andai ada hak ukhuwwah yang tak tertunai buat dirimu (yang merasakan mungkin kata-kata ini tertuju pada dirinya). Sungguh, rabitah hati ku baca sepenuh cinta menautkan rasa rindu yang membunga. T____T

Nota Hati 2: Video ini sangat osem! Allahumma solli ‘ala Muhammad. :’) <3


Nota Hati 3: Ramadhan berbaki 19 hari lagi. Moga Allah sampaikan kita hingga ke penghujungnya sambil kita penuhi dengan amal-amal yang istiqamah dan bermujahadah melawan nafsu yang menggiurkan itu!

.HB.
11 Ramadhan 1433H



2 heart (s):

Iffah Nabiha Ahmad Jailani said...

Subhanallah ukhti.

Ana di sini juga merasainya. Sepanjang masa~

Terutama di saat ini, yang mana memang mereka meninggalkan. Kerana diri yang dhaif dan khilaf.

Sangat memahami!

Ana uhibbuki fillah. Nota hati yang menyentuh. <3<3

I love u. Fillah :') <3<3<3

hamraa' ツ. said...

iffaah. :') <3
alhamdulillah,uhibbuki fillah aidhon! <3
tak sabar nak jumpe iffah. take care di tanah peti sejuk tuuu. ;)

iffah,people mmg come and go pun kan? :) apa pun,mengharapkan redha Allah jua bukan pada manusia. ;)