Monday, January 18, 2010

another fact about love..~♥


بسم الله الرحمن الرحيم

Salam Alaykk~

Bila saya berbicara soal cinta,sudah jatuh cintakah saya? hurm..sukar untuk diungkapkan kerana saya tidak pasti sama ada saya pernah merasakan saya jatuh cinta pada makhluk bergelar manusia yang berlainan jantina dari saya..apatah lagi bercinta..♥ dalam mencari bakal zauj yang terbaik untuk membimbing kehidupan yang bakal mendatang terkadang membuat diri seorang akhwat mudah terkeliru..dan kerana bagi saya,cinta itu adalah sesuatu yang sukar untuk ditafsirkan pada kaca mata seorang manusia..setiap insan ada pandangan tersendiri mengenai cinta..namun, adakah mereka yang bercinta itu berlandaskan syariat ataupun hanya sekadar mengikut hawa nafsu?tepuk dada tanyalah iman..kerana cinta sejati dan yang utama adalah pada RabbulIzzati~..cinta-Nya tidak pernah berketepian..Cuma kita sahaja yang sering lupa pada cinta yang satu itu..

Dan 2-3 hari yang berlalu, saya asik menghadam topik mengenai cinta..phew~..di tag oleh seorang teman di facebook,melalui email bahkan membaca post blog dari seorang sahabat membuatkan saya tersenyum..wah,~all about love..^^..teringat saya kenangan setahun lepas sebelum saya meninggalkan bumi perlis..eherm,seorang junior yang baru di tahun pertama pengajian,umurnya ketika itu 18 tahun muda beberapa tahun dari saya datang ke bilik sambil menangis teresak2x..saya ingatkan apakah masalah yang begitu teruk sehingga kalau dilihat rupanya seperti anak kecil yang menangis apabila kehilangan ibunya..rupa2nya adalah kerana cinta..dan saya terkedu pada mulanya kerana cinta yang didambakan adalah kepada lelaki yang salah...ketika itu saya banyak menyuruhnya bersabar dan ingatlah Allah selalu dan melihat darisudut yang berbeza apakah tujuannya menjejakkan kaki ke universiti..percayalah,dengan meletakkan segala harapan kita pada Allah walau dalam apa jua situasi sekalipun,pasti terasa kenikmatan dan kebahagiaan..~..pengalaman yang dilalui banyak mengajar saya erti kehidupan yang sebenar...

teringat post dari amirah;


Siapa yang dapat menandingi kasih sayang Allah swt, buat salah apa pun pasti akan diampunkan, bila kita bertaubat nasuha.

so,lets we see another facts about love in other side..

Roh Cinta telah mengalami beberapa kehidupan dan tak pernah menjadi sempurna di tangan manusia. Bila Tuhan mengkehendakinya demikian, maka Cinta selalu melawan.

Mereka selalu bertanya padaku, apakah cinta itu? Maka inilah jawabku.

Segala sesuatu memiliki Cinta. Seperti neraca mencintai beban. Seperti mata mencintai cahaya. Seperti paru-paru mencintai udara. Seperti laut mencintai garam. Seperti hujan mencintai awan. Seperti kaki mencintai langkah. Seperti pohon mencintai tanah. Segala sesuatu membutuhkan Cinta.

Cinta itu ada di hati dan menjalar naik ke matamu hingga kau melihat apa yang hatimu inginkan. Bila mata itu melihat apa-apa yang lebih baik bagi hati, Cinta akan mengikatkan talinya.

Dan kukatakan kepadamu dengan namaku, bahawa Cinta ada di hatimu. Namun jangan pernah mencuba menjadi bijak jika engkau tak menyertakan nama Cinta dalam kehidupanmu.

Bila engkau mencintai seseorang, jangan pernah berharap untuk selamanya bahagia. Kerana kebahagiaan sejati hanya bisa didapatkan setelah melewati segala penderitaan.

Bila engkau mencintai seseorang, jangan berikan nama pada cinta. Jangan pernah mengatakan bahwa cintaku bernama Amor atau cintaku bernama Eross atau yang lainnya. Cinta itu hanya satu. Cinta bertempat tinggal di hati; dan cinta berganti-ganti nama, bentuk, wajah, dan suasana menurut kehendak Ilahi. Itulah erti sabda: Cinta ada di tangan Tuhan.

Bila engkau mencintai seseorang, jangan pernah berharap untuk memiliki. Tidak! Cinta itu bebas, wahai sahabatku. Dia selalu lepas; berlari bagaikan kuda liar. Yang bisa kita lakukan pada cinta hanyalah mendekatinya, merasakan kehangatannya, dan menikmati cahayanya!

Bila engkau mencintai seseorang, jangan pernah menyangka bahawa engkaulah yang selalu berkorban. Jangan! Kerana sesungguhnya bukanlah engkau yang berkorban, tapi cinta! Ya cinta! Cinta itu selalu bekerja untuk orang yang engkau cintai. Cinta bekerja diam-diam, sembunyi-sembunyi. Cinta selalu memberi apa yang tak pernah kita minta, dan meminta apa yang tak pernah kita mampu berikan.

Bila engkau mencintai seseorang, jangan pernah peduli tentang betapa indah bila cinta itu datang dan betapa sedih bila cinta itu pergi! Wahai sahabatku, cinta tak pernah kemana-mana. Dia mungkin hanya sedang pulang ke istananya, menyelimuti diri, rehat sejenak, dan kembali lagi di hari esok.

Bila engkau mencintai sesorang, engkau telah menjadi kereta bagi Maharaja Cinta. Maka dari itu jadi bijaklah! Berikanlah perjalanan terbaik bagi Maharaja Cinta. Bila engkau berjalan terlalu cepat dan tegesa, Cinta akan jatuh dan terhempas; dan bila engkau berjalan terlalu lamban dan pelan, Cinta marah dan pergi meninggalkan engkau. Bila itu terjadi, Cinta akan mengutukmu! Cinta akan menghukummu! Dan tinggalah engkau yang tak lagi mempunyai darjat maruah apa-apa lalu engkau akan mendapatkan diri sendiri yang meratapi kepergian seorang Raja yang sangat bijaksana kepada hambanya.

Bila engkau mencintai seseorang, engkau sedang diajarkan untuk mengingati Tuhanmu iaitu Allah swt. Wahai sahabatku, Cinta itu bekerja seperti tasbih; menyebut nama kekasih berkali-kali dalam hati. Tapi cinta tidak membutuhkan nama. Cinta tidak berhak untuk diungkapkan melainkan dengan dirinya sendiri! Ya! Hanya cinta yang mengerti apa yang diinginkannya, bukan engkau!

Lalu mereka bertanya padaku tentang apakah yang ada di dalam cinta. Maka inilah jawabku pada mereka.

Tuhan memberi kebiasaan pada cinta agar cinta datang dengan jatuh, lalu dia tinggal dengan mabuk, dan dia pergi dengan patah.

Namun Tuhan memberi pula wajah kepada cinta. Bahawa cinta yang terbaik, bukan datang dari mata turun ke hati, namun sebaliknya! Cinta datang dari hati dan dia melihat dirinya melalui mata kita!

Lalu Tuhan memberi tubuh bagi cinta. Hingga cinta yang menyelimutimu, sebenarnya adalah sebuah tubuh yang memelukmu! Dan tubuh cinta adalah tubuh kita sendiri, dan dia bernafas dengan getaran hati... maka cinta akan mati suri ketika semua itu pergi..

Kemudian Tuhan memberi langkah bagi cinta. Agar setiap jejaknya menjadi kenangan, membuat yang kesepian dapat bertahan, dan membuat tersenyum orang yang kehilangan. Bahkan jejak cinta pun sangat bererti!

Dan Tuhan memberi bayangan pada cinta. Dan bayangan ini jatuh dengan cara yang indah. Dan cinta manusia yang berada di dalam bayangannya tidak melihat sesuatu kecuali cahaya!

Ku katakan bahawa Cinta tak memiliki apa-apa selain dirinya. Ia tak pernah dapat kau pilih, karena hanya cintalah yang tahu apa yang diinginkannya.

Cinta bagimu adalah sebuah nisan tanpa nama. Jikalau engkau telah memilih untuk mencinta, maka engkau harus rela dikuburkan di sebuah taman tersembunyi, yang namamu tak akan pernah muncul dan tak akan pernah kembali.

Untuk akhawat yang dikasihi, teguhlah iman kita dan cintailah Allah melebihi cinta makhlukNya. Jika mencintai Allah, nescaya suburlah cinta pada hambaNya yang juga mencintai Allah. Tetapi, jika mencintai makhlukNya, belum tentu kita menikmati cinta Illahi. Kerana, cinta manusia sesama manusia adalah anugerah Allah pada hambaNya, Allah yang menitipkan rasa rindu, rasa cinta dan rasa kasih pada zauj kita. Basically, jagalah hubungan dengan Al-Khaliq dalam meraih cinta zauj kita.

p/s: Adakah cinta sejati memang tidak wujud?..wujud..carilah ia di satu sudut hatimu yang mungkin terpencil sekali..bila hatimu terpaut pada cinta Rabbul Jalil itu,pasti kamu temui cinta sejati..peace in ALLAH love!forever~..

1 heart (s):

Anonymous said...

Hi, very interesting post, greetings from Greece!