Sunday, January 24, 2010

Come back~...

بسم الله الرحمن الرحيم


Salam Alaykk~


Hype..for a past few days I never updated my blog..bukan sengaja..i got a fever,flu, sore throat and headache..flu yang membuatkan mata berair-air macam menangis tak henti2..(-_-)..aduhai…by the way,alhamdulillah..really thankful to Allah..at least, for everything that happened in my life have their own reason..from there I learn to appreciate when Allah bagi sihat..sakit boleh jadi kifarah pada dosa2 yang lalu..inshaAllah..Narrated by Umm al-Ala: The Apostle of Allah (peace be upon him) visited me while I was sick. Then he said:


“Be glad, Umm Al-Ala’ for Allah removes the sins of a Muslim for he illness as fire removes the dross of gold and silver..”

(Abu Dawud Book 14 No.3090)


Berbaik sangka pada Allah,ye hajar..walaupun terasa sejak akhir2 ini seperti setiap bulan mendapat sakit..seperti bulan lepas yang terpaksa di’dressing’ beberapa kali kaki kerana kecederaan yang dialami..hanya dapat berjalan buat sekadarnya sahaja....*still boleh jalan,tapi tak boleh lasak(lasak ke??)berbaik sangka ye,hajar!..Allah Maha Mengetahui segalanya..Ya Allah,moga segalanya adalah sebagai kifarah diatas apa jua kesalahan yang hajar ini telah lakukan..sayangilah diri si hajar ini,Rabb..ampunkanlah segala salah silapnya..dia sangat mendambakan kasihsayang dan rahmat-Mu yang terlalu meluas itu untuk hamba2 yang selalu kembali kepangkuan-Mu apabila terlalai..


Undeniable bila dapat flu,sore throat and headache nie,terasa macam semua perkara tak boleh nak buat..rasa tak larat..letih dan seperti mahu bermalas-malasan..mood untuk membaca,berkarya, menulis etc3 turut hilang..tapi bukan jenis saya untuk sekadar duduk berdiam diri tanpa membuat apa2 perkara..sehari yang ditinggalkan dengan melepak tanpa membuat perkara2 yang berfaedah terasa begitu membazir..saya masih meneruskan aktiviti seharian,cuma mungkin tidak ‘senormal’ ketika sihat…haih,kalau bermalasan saja,banyaklah keje yang akan tertangguh dan bertimbun…aktiviti membaca masih diteruskan..menghadamkan segala buku-buku ilmiah yang harus dikhatamkan..selagi masa mengizinkan dan sakit tidak perlu lagi dijadikan alasan untuk tidak melakukan pelbagai perkara..except kalau sampai dah memang tidak mampu,janganlah menyeksa diri pula..kesian badan,..;)


herm, sebenarnya banyak buku2 yang terbiar dan belum habis dihadamkan..apatah lagi bahan2 ilmiah dan novel2 yang masih belum terusik sejak dibeli dari bookshelf kat bilik rumah saya tuh..heh..masa sering tidak mengizinkan…koleksi semakin bertambah,tetapi usaha untuk menghabiskannya tidaklah semakin bertambah.(-_-)..semalam,dihujung minggu selepas agak sihat,even flu still ada, keluar berjalan bersama my sis etiey..dari Lowyat sehinggalah ke Jalan TAR..ke Lowyat membeli barang2 yang diperlukan oleh kak etiey..dan saya cuma membeli ‘earphone’ untuk mp3 yang telah rosak..selepas itu meneruskan journey ke Jalan TAR,,dan seperti biasa apabila singgah di bookstore, at least sebuah buku pasti akan dibeli..(^^)..adoyaii..ibu pasti bertanya buku2 yang dah lama dibeli sudah habis dibaca atau belum..then,ter’paksa’ memberi alasan kalau tidak di’grab’ sekarang pasti habis!..takpelah,inshaallah,masa tu pasti ada..sehari kan ade 24hrs..


p/s:wee~..*beli kasut baru dan beg baru juga setelah sekian lama malas menambah koleksi!heh..;)..sampai rumah ketika isyak,badan terasa flat,uh~..tapi kak etiey still bleyh stay until 1am utk siapkan work dia~

0 heart (s):