Saturday, January 30, 2010

Wanita Itu..

بسم الله الرحمن الرحيم
Salam Alaykk~

Nota buat diri..=)

Tidak sempat mengupdate blog di atas kekangan masa yang tidak mengizinkan...moga perkongsian yang ringkas kali ini menjadi panduan dan dapat dijadikan ibrah di dalam kehidupan bagi mereka yang bergelar wanita...

Pada suatu hari, Rasulullah s.a.w berjalan-jalan bersama puteri baginda, Saidatina Fatimah r.a. Setibanya mereka berdua di bawah sebatang pohon tamar, Fatimah terpijak pohon semalu, kakinya berdarah lalu mengadu kesakitan. Fatimah mengatakan kepada bapanya apalah gunanya pohon semalu itu berada di situ dengan nada yang sedikit marah. Rasulullah dengan tenang berkata kepada puteri kesayangannya itu bahawasanya pohon semalu itu amat berkait rapat dengan wanita. Fatimah terkejut. Rasulullah menyambung kata-katanya lagi. Para wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada pohon semalu ini dari 4 aspek.

Pertama, pohon semalu akan kuncup apabila disentuh. Ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu(pada tempatnya).

Kedua, semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya. Oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorang wanita muslim.

Ketiga, semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam bumi. Ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Allah Rabbul Alamin.

Dan akhir sekali, semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. Oleh itu, para wanita sekalian, kembalilah ke rumahmu apabila waktu semakin senja. Ambillah pengajaran dari semalu walau pun ia hanya sepohon tumbuhan yang kecil...


wassalam...

2 heart (s):

ku2 said...

salam.
not going to comment on 'wanita itu', just wanna say time waits for nobody, n u have to make time in order to get things done.
saje la bgtau.
have a fruitful time with all ur chores, insyaAllah.

ku2 said...

i read wanita itu, by the way. although it was a very fast reading, i knew the story was ttg semalu..
ye la, tak baca nanti, kecik hati pulak, kan..
ciao!